Skötsel av sommardäck

Rätt skötsel ökar däckens livslängd avsevärt

Däck tror man lätt är hur tåliga som helst - de är ju framtagna för att rulla över stenhård asfalt i höga hastigheter med tyngden av ett helt fordon över sig. Men sanningen är att däck är ganska känsliga produkter som behöver skötas och vårdas för att inte åldras och slitas ut i förtid.

Däck består av gummi, alltid en gummiblandning av mängder av olika komponenter och olika däck har olika gummiblandning. Det skiljer mycket mellan vinterdäck och sommardäck när det kommer till gummikonstitutionen, men även sommardäck och vinterdäck emellan finns stora skillnader. Sällan behöver man studera den specifika gummiblandningen för att veta hur man ska sköta sina bildäck - som tur är! Det vore lite överkurs. Dock finns det generella regler för skötsel av sommardäck vs. vinterdäck som alla bör ha koll på.

Vikten av god förvaring

Under vintern, när sommardäcken inte används, så ska de förvaras på ett sätt och på en plats där de har bästa möjliga förutsättningar att vila utan att dra på sig skador. Utomhus i trädgården är definitivt inte en sådan plats.

Många verkstäder erbjuder idag möjligheten att hysa in sina däck i ett däckhotell vilket i de flesta fall är den tveklöst bästa lösningen. I ett däckhotell ser man till att rätt temperatur och rätt luftförhållanden för däcken hela tiden upprätthålls och på de flesta däckhotell får man dessutom tvättat sina däck på rätt sätt innan de läggs för förvaring.

Har man själv ett passande utrymme för däckförvaring så är det också bra. Det ska vara mörkt och svalt, men inte kallare än 7 plusgrader. Däcken ska också få ligga, eller helst hänga, fritt utan något som trycker eller stöter mot dem.

Tvätt och regelbunden kontroll

För att ens däck ska hålla sig starka och körvänliga länge så är det viktigt att man också håller noggrann koll på dem, så att deras kvalitet inte försämras.

  • Tvätta däcken regelbundet, samtidigt som du tvättar bilen.
  • Kolla däcken ofta, minst en gång i månaden, och se till att de slits jämnt.
  • Mönsterdjupet ska ha god marginal, ligger det på mindre än 1,6 mm är det dags att leta efter nya för vid 1,6 mm blir de olagliga att köra på.
  • Reparera sprickor och andra skador så fort du upptäcker dem.

Läs mer om sommardäck på sommardäck.cc.

 

6 Jun 2014