Spara pengar med billigt tryck för bokförlag

Om man driver ett bokförlag - särskilt om det är ett enmansförlag eller ett mindre nischförlag - är varje krona man kan spara viktig. Man säljer små volymer och har inte så stora marginaler (oftast har man antingen stora marginaler men små volymer, eller små volymer men stora marginaler, småförlagen måste dock ofta krama ur varje krona som de kan för att få till någorlunda bra marginal) så det är oerhört viktigt att försöka få ner kostnaderna.

En av de största utgifterna för mindre förlag är just böckernas tryckkostnad. Att få ner dessa priser kan också vara svårt, särskilt eftersom man måste behålla en viss kvalitet och man kan inte lite fullt på på en partner om man inte har tryckt upp en lite större upplaga än 10-20 provex - så små partier klarar vem som helst av att trycka upp kvalitativt, det är när beställningarna kommer in på tusentals böcker som det gäller att kvaliteten är lika bra som vid testtrycket.

Det är här Svenska Förlagstryck kommer in i bilden. Det är en tjänst som vänder sig specifikt till företag, förlag och egenutgivare som vill få ner sina tryckkostnader. De har en rad olika tryckpartners och kan pressa ner priserna på boktrycket ganska mycket. För mindre förlag är detta guld värt - trycker man t.ex. en upplaga för 50 000 men kan få 10% rabatt har man ju redan tjänat in hela 5000 kronor!

17 Nov 2014