Att gå till pantbanken

Ibland skäms folk för att de gått till pantbanken, och många vill inte berätta om att de faktiskt pantsatt något för att få tag på pengar. Det är väl lite samma princip som att vissa ogärna erkänner att de tagit sms-lån, man skäms helt enkelt för att man haft kortvariga finansiella problem. Dock är det inget att skämmas över, att gå till pantbanken är helt naturligt och ofta ett mycket bättre alternativ än att ta ett sms-lån om man behöver snabba pengar – du riskerar bara din pant, inte hela din kreditvärdighet (sms-lån är ju den vanligaste anledningen till att folk hamnar hos Kronofogden).

Hur som helst, det du bör tänka på innan du går till pantbanken är att se till att du faktiskt har ett föremål som pantbanken tar emot. Oftast tar pantbankerna emot antikviteter, juveler, smycken och liknande, även hemelektronik brukar gå bra. Dock bör du se till att du har kvitto som bevisar att du är ägare, särskilt om det gäller nyare varor, för pantbankerna måste kontrollera att föremålet inte är stulet. Glöm heller inte bort legitimationen, du måste nämligen visa id-kort för att få lämna pant!

Ett sista tips är att jämföra olika pantbanker (jag använde mig av Pantbanker.net) – det skiljer faktiskt en del både på villkor och räntor, så du kan spara pengar genom att ta dig lite tid till att jämföra olika pantbanker! Lycka till!

20 Apr 2012