Fördelar och nackdelar med parfymköp online

parfymParfymhandeln på nätet har växt markant under de senaste fem åren. Numera är det väldigt vanligt att köpa parfymer online, och det finns en rad olika nätbutiker, såväl svenska som utländska, som erbjuder dig parfymer levererade hem till dig. Vad är då för- respektive nackdelarna vid köp av parfymer på nätet?

Den största fördelen är otvivelaktigt priset. Att hitta en parfym till ett överkomligt pris är enkelt om du beställer på internet. Vanliga parfymbutiker måste ha lokaler i bra lägen med köpkraftiga kunder – vilket oftast innebär centralt eller i köpcentrum, vilket i sin tur betyder dyra hyror. Därtill tillkommer större personalutgifter jämfört med nätbutiker, som bara behöver ett lager (som kan ligga ute på vischan där kostnaderna är låga).

En annan stor fördel är utbudet. Ta till exempel Sveriges största butik för skönhetsvård, Eleven.se – de har över 20000 varor i lager på en och samma gång. Hur många varor har en vanlig parfymbutik? Kanske ett par hundra. Detta gör det enkelt att hitta just den parfymen du söker. En tredje fördel är att nätbutiker ofta lämnar ut rabattkoder till sina kunder, du hittar till exempel en rabattkod till ovan nämnda butiken Eleven på denna länk: Eleven rabattkod.

Men det finns även nackdelar. I din önskan att spara pengar kan det vara lockande att köpa parfymer från mindre nogräknade butiker, från handlare som kanske inte känns seriösa, men som ändå erbjuder ett så pass bra pris att du köper trots att du är osäker. Förutom risken att bli lurad eller råka ut för ett bedrägeri vet du aldrig vad du får – det kan röra sig om stöldgods, eller om förfalskningar. Och om du råkar ut för en förfalskning eller vara av dålig kvalitet kan du glömma öppet köp – därför är det rekommenderat att endast handla av etablerade handlare. En annan nackdel är att du inte kan provlukta på parfymerna, något du kan göra i butik, så att köpa på internet fungerar bra om du redan vet vilken parfym du vill ha – men att köpa en okänd är en risk då du inte kan dofta på den och då du inte vet om du kommer att tycka om den!

20 Aug 2013