Om kontaktlinser

linserOfta anses att det var Leonardo da Vinci som för första gången kom på tanken att använda kontaktlinser, även om hans tanke inte hade något med synkorrigering att göra. 1636 föreslog den franske filosofen Descartes att man skulle placera en vattenfylld glastub på ögat och att den utgående änden skulle korrigera synfel. Denna idé var dock praktiskt ogenomförbar eftersom man då inte kunde blinka.

Det var under slutet av 1880-talet som de första användbara kontaktlinserna togs fram av tyska glasblåsare och ögonläkare. De första plastlinserna togs fram 1936, men det var först 1949 som de första mjuka kontaktlinserna togs fram och det var under 1950- och 1960-talet som bruket av kontaktlinser verkligen tog fart.

Numera är kontaktlinser en gigantisk marknad. 2004 beräknade man att ca 125 miljoner människor världen över använde kontaktlinser och 2010 uppskattades kontaktlinsmarknaden att globalt uppnå 6.1 miljarder dollar i försäljning. Vissa ekonomer uppskattar att försäljningen av kontaktlinser 2015 kommer nå hela 11.7 miljoner dollar!

Näthandeln med linser har gjort det möjligt att enkelt och snabbt få tag på billiga linser utan att gå till optikern, något som säkerligen bidragit till försäljningsökningen av kontaktlinser – det är helt enkelt billigare och enklare att beställa online!

22 Aug 2013