Orsaken till mjäll och mjälleksem

Mjäll är de där hudflagnorna som du konstant måste borsta bort från axlarna på dina svarta kläder. De medför ingen som helst hälsorisk att ha mjäll förutom den effekt det har på självförtroende och psyke att konstant känna sig lite ofräsch. Alla vuxna människor har haft problem med mjäll vid något tillfälle men i de flesta fall får man snabb bukt med problemen. Mjäll och särskilt mjälleksem kan dock vara besvärande genom att de ger upphov till klåda emellanåt. Problemen med mjäll har inget att göra med dålig hygien utan är ett vanligt hudproblem som uppstår när cellerna delar sig för fort. Detta gör att hudresterna trillar av i stora flagor istället för mikroskopiska partiklar som de normalt gör.

Orsaker till tillfälligt mjäll Mjäll kan orsakas av en rad olika saker. Tillfälliga mjällbesvär har ofta sitt ursprung i:

  • Reaktion mot ett nytt schampo. När man provar en ny produkt för håret kan hårbotten reagera, ibland direkt ibland succesivt.
  • Reaktion mot en duschtvål som din hårbotten reagerar mot. Vissa personer tvättar håret med produkter som inta är avsedda för din känsliga hårbotten. Vissa duschkrämer kan fort ge problem med torr och irriterad hårbotten.
  • Reaktion mot hårspray, skum eller gel. Vissa ämnen i dessa produkter lägger sig som en hinna och kväver dina hudceller i hårbotten. Detta kombinerat med diverse uttorkande kemikalier kan ge upp hov till mjäll.
  • Hårbotten är torr pga kvarlämnade schamporester. Om du är slarvig med att skölja bort schamporester kan detta ge klåda, svamp och irriterad och mjällande samt torr hårbotten.

Orsaker till kroniskt mjällande (s.k mjälleksem) När du inte får bort dina mjäll trots konstant tvättande med mjällschampo och du konstant fjällar i hårfästet och även i ögonbryn och på näsvingar, då har du kroniska besvär. Dessa beror oftast på mjälleksem vilket ger omfattande problem med mjäll som dröjer sig kvar. Mjäll eller Mjälleksem (Seborré) går inte att få bort men det går att lindra besvären med olika typer av hudvård för hårbotten. Det är nämnvärt att äldre personer ofta inte har problem med mjälleksem trots att man haft det i unga år. Som värst brukar problemen vara mellan 20-40 år.

Seborré - ursprung oklart Malassezia heter en svamp som alla människor bär på huden och som livnär sig på fett och talg i hudlager. Hos personer med mjälleksem hittar man oftast stora mängder av denna svamp vilket leder till att hudcellerna dör för fort och lossnar i flak vilket ger mjäll. Man misstänker starkt ett samband mellan för mycket Malassezia svamp och mjällande men exakt vad som ger effekten är oklart. Det kan vara så att hudcellerna påverkas och kvävs av svampen eller att svampens frossande i talg påverkar cellernas livslängd. Man har även noterat att ämnen som effektivt dödar svampen även lindrar mjällandet. Med andra ord, minska svampmängden minskar mjället. För folk med Seborré gäller det att konstant håll svampen under kontroll.

Så får du bort mjälleksem Som nämnts tidigar kan du inte bota mjälleksem men du kan kontorllera det och kraftigt reducera dina besvär. Detta gör genom att använda mjällschampo med verksamma ämnen som Zinkpyrition eller Ketokonazol. Exempel på sådant schampon är Fungoral schampo (Ketokonazol).

15 Feb 2013