Snöa in i skidresor

SkidåkningSkidresor - helig semester för svenskar

Man tycker kanske att Sverige torde vara det ultimata landet för skidresor, och visst har vi fina backar, men det finns bättre ställen. När svenskt vinterväder är milt och snön lyser med sin frånvaro är det lätt att man längtar bort - för svensk vinter är definitivt som vackrast när den är kall, frostig och klädd med ett tjockt täcke av frasig pudersnö.

Skidresor arrangeras i mängder varje år - vi svenska älskar att åka skidor, eller syssla med andra backsporter med för den delen. Skidsemestern är helig tid för många, något som absolut inte får förväxlas med sommarens solsemester eller vinterruskets solgetaway. Skidresor är en helt annan sak.

Lätt att planera skidresor

Idag, när internet gör allting lättillgängligt och prispressat, är det lätt att snöa in på förberedelser inför sin skidsemester - oavsett om den går till de svenska fjällen eller till Alperna. Utbudet av sajter som gratis delar ut matnyttig information om allt man bör veta för att kunna planera en riktigt lyckad skidresa är stort, och för den som vill köpa utrustning - nytt eller second-hand - hittar allt den kan tänka sig online.

Billiga skidresor är eftertraktade och de finner man i regel enklast genom att antingen vara ute i mycket god tid eller vänta till sista-minuten. Att resa mellan högsäsongerna - loven - är också smart ur ett ekonomiskt perspektiv. De populäraste, och dyraste, veckorna för skidsemestrar är:

  • Jullovet
  • Sportlovet (februarilovet)
  • Påsklovet (särskilt om det infaller tidigt på året)
  • Höstlovet (särskilt högt belägna skidorter i Alperna, t ex)

Mellan dessa perioder är skidresorna i regel betydligt billigare eftersom familjer är bundna till skolornas scheman.

8 Jan 2014