Spice Up Your Life!

Spice Girls – minns ni dem? Det var ju en grupp som var ett oerhört stort och populärt fenomen under 1990-talet och en av deras hits var just Spice Up Your Life. Texten syftade på att folk skulle sätta lite mer krydda på sitt liv, våga ha lite roligare och vara lite mer öppna mot varandra och mot nya saker. Säga vad man vill om popgruppen Spice Girls, men när det kommer till ens sexualitet är i alla fall mottot Spice Up Your Life ett ganska så nyttigt och bra motto att efterleva.

Trots att det är 2013 är den inbyggda skammen kring sex något som är svårt att komma ifrån i vårt västerländska samhälle. Det är till exempel få som öppet talar om massagestavar – trots att det är något helt normalt, vissa undersökningar pekar på att upp till 40-50% av alla kvinnor använder massagestavar för att tillfredsställa sig själva. Det är först under senare år som synen på sexleksaker och avancerade sexlekar så sakteliga börjar ändras. Det är först på sistone, med böcker som Femtio nyanser av honom, som par vågar tala med varandra om mer avancerade sexlekar med dominansinslag. Allt detta har annars verkat tabu och folk har helt enkelt inte vågat sätta krydda på sin sexuella tillvaro.

Och anledningen är som sagt prydhet och inget annat. Tyvärr. Trots den sexuella revolutionen under 1960- och 1970-talet är det fortfarande alltför tabubelagt att prata om sex om det inte rör sig om 100% vanlig sex. Varför ska man inte kunna diskutera sexleksaker offentligt utan att folk ska tycka att man är pervers? Om nu så pass många använder massagestavar, varför ska man inte kunna prata om det?

Det positiva i sammanhanget är dock att det blir mer och mer vanligt att prata om sex på internet, särskilt bland den yngre generationen. Trots allt ger ju internet en viss anonymitet och det gör det lättare att prata om alla typer av sex och sexhjälpmedel. Vi kan bara hoppas att detta spiller över även till vardagslivet utanför nätet, för sex är ju naturligt och till för att ge oss människor njutning – det finns inget skämmigt när det kommer till ens sexuella preferenser!

15 Nov 2013