Tips för dig som vill skriva en krönika

blockAtt skriva en krönika innebär ett fritt sätt att arbeta, jämfört med många andra typer av texter. Just därför är krönikor roliga att skriva: du får en chans att vara kreativ och utforma texten som du vill. Det som kännetecknar en krönika är att det är en personlig kommentar till en händelse. Händelsen behöver inte vara en stor världsnyhet, utan kan vara något du såg på väg hem från affären. Huvudsaken är att den har fått dig att börja tänka på något som du tycker är värt att skriva om.

När man skriver en krönika finns det vissa saker som man ska tänka på och som underlättar skrivandet. Det allra viktigaste är att hitta ett ämne som fått dig att börja tänka. I en bra krönika märker man att krönikören verkligen bryr sig om vad han/hon skriver. Det kan vara lättare att uppnå detta om man tar en händelse från sin närhet, och detta gör också det blir lättare att få en personlig ton i krönikan. För att en krönika ska blir riktigt intressant krävs det naturligtvis också att krönikören tar ämnet till en ny nivå som berör fler människor. Att bara läsa om vad som hände författaren vid busshållplatsen i morse är inte speciellt intressant för de flesta, men om händelsen får läsaren att börja reflektera vidare, t.ex. hans/hennes senaste resa, har krönikören lyckats bättre.

Det räcker dock inte med att hitta ett bra ämne, krönikan måste dessutom vara skriven på ett sätt som fångar läsaren och framför budskapet. Det är här som krönikorna blir riktigt roliga och givande att skriva, eftersom den fria formen ger dig friheten att använda språket som du vill för att fånga läsaren. Metaforer, liknelser, retoriska frågor, allusioner, m.m., är användbara verktyg i krönikeskrivandet.

Trots den fria textformen finns det vissa delar som brukar finnas med i de flesta krönikor. En inledning som presenterar ämnet och får läsaren intresserad är viktig. Själva huvuddelen av texten presenterar händelsen mer i detalj och ger dig chansen att framföra de tankar och känslor som fick dig att välja just det här ämnet. I avslutningen knyts säcken ihop och textens grundidé och budskap kan presenteras en sista gång.

Om du får möjligheten: testa att skriva en krönika! Det är en av de roligaste, mest lärorika och mest kreativa textformerna att skriva. På läxhjälp.nu hittar du tips för att skriva alla olika typer av texter, bland annat krönikor. Välkommen in för att läsa mer!

23 Aug 2012