Värt att skydda sig mot inbrott

Konstigt att man inte har tänkt på det tidigare, att det kan vara så enkelt att ta sig in i ett hem genom att bryta upp ytterdörren. Och fort går det också. Det blev väldigt aktuellt då en bekant råkade ut för ett inbrott där man helt enkelt bara vred sönder låset med en stor tång eller liknande. Hur många lägenheter finns det inte som har sådana gamla dörrar.

Även om det för en hyreslägenhet kanske skulle innebära en hyreshöjning så vore det kanske värt det ändå för att kunna känna sig säker och veta att man kan vara hemifrån utan att det ska hända något så tråkigt. Och ännu värre vore det väl om man skulle vara hemma då någon tar sig in.

Det som finns på marknaden nu är kraftiga ståldörrar som är klädda med riktigt trä eller faner och de skall vara av säkerhetsklass 4 om de ska hålla för ett allvarligt inbrottsförsök. Ja det finns ju målade dörrar också. Men man skall hålla sig till de seriösa företagen som marknadsför dessa dörrar då de följer de normer som gäller för respektive säkerhetsklass.

Dörrar med säkerhetsklass 3 kan motstå ett inbrottsförsök i 5 minuter från en amatör till tjuv men de håller inte för inbrott där man använder en borrmaskin. Så för att inte vara dumsnål så bör alla fastighetsägare satsa på säkerhetsklass 4 för att slippa framtida problem. Vem vill flytta till ett område där till och med Jönsonligan skulle ta sig in.

27 Dec 2013